Apotheek Loenen

Albrechtlaan 2 3632 BB Loenen aan de Vecht Tel:0294-232703

Medische Encyclopedie

Inhoud

doxylamine met pyridoxine

Doxylamine met pyridoxine vermindert misselijkheid.

Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap.

Wat doet doxylamine met pyridoxine en waarbij gebruik ik het?

Misselijkheid en braken

Oorzaak
Misselijkheid en overgeven (braken) ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen komen van het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen. U kunt daarom misselijk worden door ongewone bewegingen en duizeligheid. U kunt ook misselijk worden door een infectie of doordat u iets verkeerds heeft gegeten.

Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap
De eerste maanden van een zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap kunt u eerst zelf proberen de misselijkheid te verminderen door uw voeding aan te passen. Soms helpt het om wat vaker een kleine maaltijd te eten. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf over. Zijn de klachten hevig, overleg dan met uw arts.

Behandeling
Heeft u erg veel last van misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap? En helpt het niet om anders te eten? Meestal zal uw arts u eerst adviseren gember te gebruiken. Als dat onvoldoende helpt schrijven artsen medicijnen tegen misselijkheid voor zoals meclozine en metoclopramide. Als ook dat niet helpt, dan pas zal uw arts doxylamine met pyridoxine (vitamine B6) voorschrijven.

Werking
Doxylamine stopt de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor wordt u minder misselijk. Ook het gevoel om te moeten overgeven wordt minder.

Hoe de combinatie doxylamine met pyridoxine precies werkt bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap is nog niet bekend.

Lees meer over misselijkheid en braken . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Slaperig zijn. Zelden (draai)duizelig of moe zijn.

    Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij u erg moet opletten. Bijvoorbeeld autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem daarom geen risicovolle activiteiten. Zie verder bij ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Droge mond. Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

    Dit medicijn zorgt ervoor dat u minder traanvocht en speeksel maakt. Heeft u meer last van oogirritatie of een droge mond? Neem dan contact op met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  • Verstopping.

    Eet vezelrijke voeding en drink veel.

  • Moeilijk kunnen plassen of pijn en brandend gevoel bij het plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

    Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  • Wazig zien en zeer zelden dubbel zien of andere problemen met zien.

  • Verhoogde oogdruk (glaucoom). Uw zicht kan nauwer worden en u kunt ‘kokerzicht’ krijgen.

  • Slijm in de luchtwegen en zeer zelden benauwd zijn.

    Neem contact op met uw arts als u hier veel last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, migraine en ziek of niet lekker voelen.

  • Pijn op de borst, hartkloppingen en snellere hartslag.

    Neem contact op met uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Maagdarmklachten buikpijn, opgezette buik en diarree.

  • Psychische klachten zoals angstig zijn, moeite met het in slaap vallen, nachtmerries, prikkelbaar zijn of gedesoriënteerd zijn. Bij desoriëntatie herkent u mensen en dingen niet en herkent u niet waar u bent.

  • Rusteloos zijn, niet stil kunnen zitten.

  • Tintelend, prikkelend of doof gevoel in uw armen of benen.

  • Jeuk, huiduitslag soms met vlekken en bultjes en sneller last van zonnebrand

    Huiduitslag kan komen door overgevoeligheid, maar hoeft niet (zie ‘Overgevoeligheid’). Raadpleeg daarom uw arts bij huiduitslag.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg uw arts.

    In zeer zeldzame gevallen kunt u last krijgen van gezwollen oogleden, lippen of gezicht, erg benauwd zijn of gevoel van zwakte. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst.

    Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik doxylamine met pyridoxine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Het is gevaarlijk aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals suf, slaperig, duizelig en moe zijn. U mag NIET autorijden zolang u dit medicijn gebruikt! Moet u per se autorijden? Overleg dan met uw arts. Mogelijk bestaat er een ander medicijn waarmee u wel mag autorijden.

Bent u gestopt met dit medicijn? Dan mag u 3 dagen nadat u gestopt bent weer autorijden.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

Alcohol drinken?
Alcohol maakt het versuffende effect van dit medicijn sterker. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Drink daarom zo weinig mogelijk alcohol en drink het liever niet.

Alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet. Let er wel op dat u dit medicijn inneemt op een lege maag. Voedsel kan de hoeveelheid van dit medicijn in uw bloed verlagen. Hierdoor kan dit medicijn minder goed werken. Meer informatie leest u bij Hoe gebruik ik dit medicijn?

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan bijwerkingen geven bij het kind, zoals druk of onrustig zijn, prikkelbaar zijn en verlaagde bewustzijn. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

In zijn geheel doorslikken met een half glas water, zonder te kauwen. De tabletten en capsules hebben een beschermende laag. Als u de tabletten of capsules kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Het medicijn komt dan al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.

Wanneer?

Neem dit medicijn bij voorkeur in op een lege maag. Dat is een half uur voor of 2 uur na het eten. 

Wanneer u dit medicijn inneemt hangt af van de hoeveelheid die u inneemt.

  • Als u 2 tabletten of capsules inneemt: 2 tabletten of capsules in de avond voordat u gaat slapen.
  • Als u 3 tabletten of capsules inneemt: 1 tablet of capsule ’s ochtends en 2 tabletten of capsules in de avond voordat u gaat slapen.
  • Als u 4 tabletten of capsules inneemt: 1 tablet of capsule ’s ochtends, 1 tablet of capsule ’s middags en 2 tabletten of capsules in de avond voordat u gaat slapen.

Hoelang?
Als u verder in uw zwangerschap bent, zal uw arts opnieuw bekijken of u dit medicijn nog nodig heeft.

Terug naar overzicht