Apotheek Loenen

Albrechtlaan 2 3632 BB Loenen aan de Vecht Tel:0294-232703

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > fluticason met umeclidinium en vilanterol

Inhoud

fluticason met umeclidinium en vilanterol

Umeclidinium en vilanterol verwijden de luchtwegen. Fluticason is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het is een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven de combinatie voor bij chronische obstructieve longziekte (COPD).

Wat doet fluticason met umeclidinium en vilanterol en waarbij gebruik ik het?

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting voor chronische obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen altijd vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten en bent bijna altijd benauwd. De klachten kunnen af en toe erger of juist minderen worden. Behalve longklachten kunt u door COPD na een tijd ook een slechtere conditie krijgen. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Behandeling
Stoppen met roken is het belangrijkste. Ook als u al jaren rookt, kunt u door te stoppen met roken na paar maanden een betere conditie hebben. Ook voldoende bewegen en gezond eten zijn belangrijk. Er zijn speciale bewegingsprogramma’s ontwikkeld. Dit is ook nuttig voor mensen met COPD die een erg slechte conditie hebben. Vraag ernaar bij uw arts of fysiotherapeut.

Als u toch benauwd blijft zal uw arts u medicijnen voorschrijven. Stap 1 is hierbij een kortwerkende luchtwegverwijder, zoals salbutamol of ipratropium. Stap 2 zijn luchtwegverwijders die lang werken, zoals vilanterol en umeclidinium. Als u meer dan 2 keer per jaar een opvlamming van de ziekte heeft, kan uw arts ook luchtwegbeschermer voorschrijven, zoals fluticason. 

Uw arts kan dit medicijn voorschrijven als een combinatie van 2 medicijnen onvoldoende helpen en als u vooral ’s nachts last heeft van benauwdheid. U moet het elke dag gebruiken om de benauwdheid en hoesten te verminderen.

Werking
De combinatie fluticasonfuroaat, umeclidinium en vilanterol zorgt ervoor dat u makkelijker kunt ademhalen en het voorkomt nieuwe aanvallen van benauwdheid. U heeft dan minder vaak prednisolon-stootkuren, antibioticakuren of ziekenhuisopnamen nodig.

De fluticason remt ontstekingen en beschermt de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. 
Vilanterol en umeclidinium zijn luchtwegverwijders die lang werken. Ze verwijden de luchtwegen, zodat u beter kunt ademhalen. 

Dit medicijn is niet geschikt om een plotselinge aanval van benauwdheid direct te stoppen. Daarvoor heeft u een snelwerkende luchtwegverwijder nodig, zoals salbutamol of ipratropium.

Effect
Binnen 15 minuten merkt u dat u minder benauwd bent en het blijft ongeveer 24 uur lang werken. Als u met deze inhalaties begint kan het paar dagen tot weken duren voor u merkt dat het aantal aanvallen van benauwdheid minder wordt.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Schimmelinfectie in de mond en keel, en keelpijn. Zeer zelden heesheid, droge en geïrriteerde mond en kriebelhoest. Een schimmelinfectie in de mond merkt u aan een witte laag in de mond.

    Raadpleeg in dat geval uw arts. Dit ontstaat als dit medicijn vaak in de mond en keel achterblijft.

    Advies bij schimmelinfectie, heesheid en keelpijn en droge mond: vaak helpt het in deze gevallen anders te inhaleren, zodat minder van dit medicijn in de keel en mond terechtkomt. Vraag uw apotheek of arts om uw manier van inhaleren te controleren. U kunt hiervoor ook het instructiefilmpje op deze site bekijken.

    Schimmelinfecties, heesheid en keelpijn kunt u ook voorkomen door:

    • na het inhaleren uw mond te spoelen met een slok water en dat daarna uit te spugen. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door;
    • na het inhaleren iets te eten of uw tanden te poetsen.

    Advies bij droge mond: Heeft u hier veel last van? Het zuigen op ijsblokjes of kauwen op (suikervrije) kauwgom helpt om meer speeksel te maken. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.

  • Longontsteking en andere infecties van de luchtwegen, zoals bronchitis, bijholte- of voorhoofdsholteontsteking (sinusitis) en keelontsteking. Raadpleeg uw arts als u koorts of koude rillingen krijgt, meer moeite krijgt met ademhalen, meer moet hoesten of meer slijm krijgt dat eventueel een andere kleur heeft.

  • Blaasontsteking. U moet vaker plassen en het plassen kan pijnlijk of branderig zijn.

    Zorg dat u veel drinkt. Heeft u hier te veel last van? Raadpleeg dan uw arts.

  • Verkoudheid of griep. U kunt last krijgen van loopneus of verstopte neus.

  • Hoofpijn

  • Verstopping

    Het helpt om voeding met veel vezels te gebruiken en veel te drinken.

  • Gewrichtspijn en rugpijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hartkloppingen, versnelde hartslag en andere hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of voor een korte tijd buiten bewustzijn raken. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval.

    Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  • Botbreuken doordat de botten zwakker en poreuzer worden door botontkalking (osteoporose).

  • Wazig zien, oogpijn of een gezwollen rood oog.

    Dit wijst op een verhoogde oogboldruk (glaucoom). Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. De kans op oogklachten is groter als u dit medicijn langer dan 3 maanden gebruikt of als u per ongeluk een beetje van het medicijn in uw oog krijgt. Spoel dan uw oog direct met lauw kraanwater.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fluticason met umeclidinium en vilanterol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

  • De bètablokkers carvedilol, labetalol, propranolol, sotalol en timolol. Bètablokkers worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, migraine, schildklierziekten, hartritmestoornissen en examenvrees.
  • Bètablokkers kunnen ervoor zorgen dat fluticasonfuroaat met umeclidinium en vilanterol minder goed werken. Hierdoor kunt u meer last van benauwdheid krijgen. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven.
  • Gebruikt u na overleg met uw arts een bètablokker? Neem dan contact op met uw arts als uw benauwdheidsklachten erger worden.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Na inhalatie komt het medicijn in zeer kleine hoeveelheden in het bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Goed inhaleren is lastig en eist veel oefening. Alleen als u goed inhaleert komt het medicijn diep genoeg in uw longen om te werken.
  • De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker controleren of u alle handelingen goed uitvoert. Bekijk ook het instructiefilmpje op deze site.
  • Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, in de apotheek controleren of u nog op de goede manier inhaleert. Lukt het u niet goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies.
  • Spoel na het inhaleren uw mond met een slok water en spuug dat daarna uit. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. U zorgt er zo voor dat alle medicijn uit uw mond is verdwenen. U voorkomt hiermee mond- en keelirritatie. Als u na het inhaleren gaat eten of uw tanden poetst zal dit effect nog groter zijn.

Extra informatie inhalatiepoeder in Ellipta

  • Het inhalatiepoeder zit in een ‘Ellipta-inhalator’. De Ellipta is een apparaatje met een voorraad van 30 doses. Zodra u het bakje waar de Ellipta inzit openmaakt, is de inhalator 6 weken houdbaar. De datum kunt u invullen in het vakje op het etiket op de inhalator.
  • Elke keer dat u de beschermkap opendraait, valt een dosis poeder in het daarvoor bestemde vakje. Daarna kunt u het inhaleren. Als alle porties poeder op zijn, heeft u een nieuw apparaatje nodig. U merkt dat het apparaatje leeg is, als de teller op het apparaat naar nul is gegaan. U kunt dus op tijd een nieuw apparaatje aanvragen.
  • Open de beschermkap pas als u klaar bent om te inhaleren. Schud de inhalator niet.
  • Adem zo diep mogelijk uit, NIET door de inhalator.
  • Plaats het mondstuk tussen uw lippen en sluit uw lippen om het mondstuk. Zorg ervoor dat u de luchtopening niet met uw vingers afsluit.
  • Adem langzaam en gelijkmatig in. Haal de inhalator uit uw mond en houd uw adem 3 tot 4 tellen in. Adem daarna langzaam uit.
  • Sluit de inhalator en spoel uw mond.

Wanneer?
U gebruikt 1 keer per dag 1 inhalatie van dit medicijn. Kies hiervoor een vaste tijd, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn meestal voor een lange tijd. Het kan een paar weken duren voordat u merkt dat u minder aanvallen van benauwdheid heeft. Als u na 4 weken geen effect merkt, neem dan contact op met uw arts.

Terug naar overzicht